Vandaag gesloten

  • slide

Het Ontstaan

 In 1892 werd in Groenlo de steenfabriek opgericht. Deze gebruikte het leem uit de leemputten voor het maken van dakpannen en later stenen. Het afgraven gebeurde in het begin met de schop. Vervolgens werd het leem afgevoerd in 'kipwagentjes' die met behulp van paarden onder uit de put werden getrokken. Vanaf 1931 werd het zware handwerk overgenomen door een baggermachine. De klei in de leemputten is miocene klei (ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan). In het verre verleden is hier ooit een zee-milieu geweest wat blijkt uit de walvisbotten en haaientanden die bij het afgraven zijn gevonden.

In januari 1975 stopte de steenfabriek met de activiteiten en liet de leemputten na. Dit 30 hectare grote terrein heeft zich dankzij de industriële activiteiten ontwikkeld tot een uniek gebied, dat vanaf 1978 opengesteld is voor het publiek onder de naam 'Natuurpark de Leemputten'. 

Nadat voormailg eigenaar de heer Overkamp de Leemputten verkocht aan Staatsbosbeheer, kwam het in 2010 in handen van de familie Bomers (van Boerderijk Kraanswijk). Deze opende de poorten weer in 2014 en in 2017 werd de explotatie doorgegeven aan zoon Martijn Bomers en zijn vriendin Chantal. Zij legden in 2017 de eerste speelbult aan in de Speelweide en in 2018 de tweede speelbult en het beachveld. Lente 2019 werd er ook nog een klein strandje aangelegd waar gasten heerlijk kunnen genieten van een hapje en/of drankje aan het water.

arrow_upward